Klinkowski Augustyn (5 Lat) - całościowe zaburzenia rozwojowe – autyzm dziecięcy

"Augustynek został zdiagnozowany w 2018 r.  Synek ma opóźniony rozwój mowy i obniżone napięcie mięśniowe, wymaga stałej obecności rodzica w procesie rehabilitacji.

Augustyn porozumiewa się za pomocą gestów, mimiki, przejawia zachowania rutynowe i stereotypie, a od lipca 2019 roku używa prostych słów.

Jest wielkim fanem bajek Auta (Cars) i lubi grać na harmonijce ustnej.

Rehabilitacja logopedyczna nie dawała nam większych szans na to, że Auguś w ogóle zacznie mówić.

Dużym problemem były dla nas jakiekolwiek wyjścia w większe skupiska ludzi, np. do sklepu czy na plac zabaw. Synek był bardzo wycofany i zalękniony, nie pozwalał nikomu podejść do siebie. Korzystaliśmy prywatnie z terapii metodą Tomatisa oraz aparatury Forbrain. Ze względu na jego nadwrażliwość słuchową nie było mu łatwo, jednak efekty dały nam nadzieję.
Od początku diagnozy Augustyn jest pod stałą opieką wielu specjalistów, w tym także psychiatry i neurologa dziecięcego.

Mieszkamy w małej miejscowości i dojazdy do terapeutów generują dodatkowe koszty.

Augustynek korzystał z metody elektrostymulacji podniebienia, którą należy cyklicznie powtarzać.

Logopeda zaleciła synkowi także terapię metodą czaszkowo-krzyżową i masaż taktylny ze względu na jego obniżone napięcie mięśniowe oraz w celu pobudzenia aparatu mowy. Wiąże się to z dalszymi nakładami finansowymi.

Mamy nadzieję, że dzięki wpłatom 1% podatku i wsparciu wszystkich wspaniałych ludzi, którzy obdarują Augusia, po raz pierwszy pojedziemy na turnus logopedyczny."

Rodzice

Przekaż darowiznę

Prosimy o dokonywanie nawet drobnych wpłat na konto:

Fundacja Krystyny Ciołkosz Za Szybą

Al. Armii Krajowej 10 B/3